Felvételi információk

Kedves Felvételizők!

A Lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzés 2024-ben induló évfolyamába a felvételi vizsga időpontja június 5., szerda. 
A Lovassportok Csoport részletes tájékoztatót küld a jelentkezőknek.

(Az oldalon megjelenő tartalom a Testnevelési Egyetem Lovassportok Csoportjának felügyeletével és jóváhagyásával készül.) 

Felvételi követelmények

  1. Felsőfokú végzettséget igazoló diploma bármilyen tudományterületen
    (hagyományos/BSc-BA/MSc-MA)

  2. A felvételi vizsgán az A1-es díjlovagló feladat korrekt bemutatása, mely alól a rajtengedély vizsgával rendelkező jelentkezők mentességet élveznek

  3. Házi- vagy sportorvos által igazolt, lovagláshoz megfelelő fizikai és egészségi állapot

Jelenkezés menete

A Lovaskultúra oktató szakra jelentkezni a határidőre leadott, szabályosan kitöltött jelentkezési lappal és orvosi igazolással lehet. A jelentkezési lap mellé kérik csatolni az alapdiploma másolatát

A jelentkezés postai úton a Lovassportok Csoport címére, vagy aláírással szkennelve a lovaskultura@tf.hu e-mail címre küldve is beadható!

Jelentkezési határidő: 2024. május 24., péntek

Felvételi vizsga: 2024. június 5., szerda 

Pótfelvételi vizsga: 2024. augusztus, amennyiben marad üres hely

A pótfelvételi vizsgán azok is részt vehetnek, akiknek a felvételi vizsga nem sikerült! 


FIGYELEM!
A szakirányú továbbképzésre NEM a rendes felvételi eljárás keretében kell jelentkezni!


Tudnivalók a felvételi vizsgáról

Helyszín:
Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület

2030 Érd, Simonpuszta

  |  térkép

Ruházat: 
Alkalomhoz illő lovas ruházat (lovasnadrág, csizma, ing, stb.), de nem kötelező a versenyfelszerelés. Kobak viselése kötelező, pálca és egyéb védőfelszerelés ajánlott.

Szükséges hozni: 
Személyazonosító okmányok, jelentkezési lap és orvosi alkalmassági igazolás eredeti példánya.

A felvételi vizsgára lovat biztosítunk, de igény szerint saját lóval is lehetséges a vizsgát teljesíteni. Felvételi vizsga díja: 5 000 (saját lóval 3 000) forint, melyet a vizsga megkezdése előtt a helyszínen, készpénzben kérünk a lovarda felé rendezni. 

A gyakorlati felvételi vizsga alól felmentést kap az, akinek van rajtengedély vizsgája a 3 olimpiai szakág bármelyikéből (díjugratás, díjlovaglás, lovastusa). A felvételin és a motivációs beszélgetésen ez esetben is részt kell venni, a felvételi díja 3 000 forint. A jelentkezési laphoz kérünk csatolni egy a Magyar Lovassport Szövetség által kiállított igazolást, melyen szerepelnek a vizsgázó adatai, a REV megszerzésének időpontja és a teljesített szakág. A felvételivel és a képzéssel kapcsolatban érdeklődni lehet a szakirányú továbbképzési szak szervezőjénél! Olcsváry-Vecsernyés Dóra: +36-1-488-1590 (K-Cs 10:30-14:30) | +36-70-378-6844 (H-P munkaidőben)

Felvételi vizsgafeladat

A felvételi vizsga gyakorlati részében az A1 díjlovagló feladat korrekt bemutatását kérjük a jelentkezőktől.  

A felvételi vizsgára lovat biztosítunk, de igény szerint saját lóval is lehetséges a vizsgát teljesíteni.

Értékelési szempontok:

1. Lovas ülésének minősége 
2. Segítségadások, befolyás a lóra 
3. A feladatok végrehajtásának pontossága 
4. Összbenyomás

A sikeres programlovaglás érdekében javasoljuk edzői segítség igénybevételét a felkészüléshez. 
A lovaskultúra oktatóknál lehetőség van gyakorolni, elérhetőségeik ide kattintva megtalálhatók.


Gyakran feltett kérdések

És a Testnevelési Egyetem Lovassportok Csoportjának válaszai: 

"Utolsó éves vagyok a főiskolán/egyetemen. Nyáron záróvizsgázom, jelentkezhetek-e a Lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzésre?"

Igen, a felvételi vizsgán részt vehet, de felvételt csak akkor nyer a jelentkező, amikor bemutatja az oklevelét.

"Sikeresen záróvizsgáztam, viszont nyelvvizsga hiányában nem kaptam meg az oklevelem. Ez esetben felvételt nyerhetek a Lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzésre?"

Szakirányú továbbképzésre csakis az oklevél megléte esetén vehető fel hallgató, az oklevél adatait a Tanulmányi Hivatal köteles feltölteni a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerbe.

"Nekem nincs főiskolai/egyetemi diplomám, de elvégeztem egy felsőfokú szakképzést. Felvételizhetek a Lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzésre?"

Sajnos nem, a Felsőoktatási törvény szabályozza, hogy szakirányú továbbképzésre kizárólag felsőoktatási diploma megszerzése után lehet felvételizni.

"Régi rendszerű diplomám van, és nincs nyelvvizsgám. Jelentkezhetek a képzésre?"

A Lovaskultúra oktató képzés elvégzésének nem feltétele a nyelvvizsga megléte, régi rendszerű oklevéllel nyelvvizsga hiányában is lehet jelentkezni a képzésre.

"Milyen alapvégzettséggel jelentkezhetek a Lovakultúra oktató képzésre?"

A Lovaskultúra oktató szak összetett tanterve lehetővé teszi a különféle tudományterületekről érkező hallgatók együttes képzését, ezért bármilyen alapdiploma elfogadott a felvételhez.

"Külföldön szereztem az alapvégzettségemet, jelentkezhetek-e a Lovaskultúra oktató képzésre?"

Igen, amennyiben az oklevél szakfordító által hitelesített hivatalos fordítását is mellékeli a jelentkezéshez. Az elismerési eljárás a Testnevelési Egyetem hatáskörébe tartozik, melyet az oklevélmásolat és a hivatalos szakfordítás birtokában végzünk el.

"Külföldi állampolgárként elvégezhetem a Lovaskultúra oktató képzést?"

Amennyiben a jelentkező eleget tesz a felvételi követelményeknek, nincs akadálya, hogy külföldi állampolgárként elvégezze a képzést.

"Van felső korhatára a jelentkezésnek?"

Nincs felső korhatár. Amennyiben az orvosi igazolás alapján lovaglásra alkalmas egészségi állapotban van a felvételiző, jelentkezhet a képzésre. Több ízben üdvözölhettük hallgatóink között az 50-es, 60-as korosztály képviselőit.

"Milyen papírt kapok? Mit lehet vele kezdeni?" 

Egyetemi diplomát, melyet magyarul és angolul állít ki a Testnevelési Egyetem. Fontos tudni azonban, hogy az alapdiploma szintjét a szakirányú továbbképzések nem emelik (tehát a BSc alapvégzettséghez a lovaskultúra szak elvégzése nem ad MSc fokozatot). 
A képzés számos lovas tevékenységre jogosít, többek között iskolai lovaskultúra tanár, regisztrált lovasedző, túravezető, lovas szolgáltatóként felelős vezető is lehet a végzett lovaskultúra oktató.
Bővebb tájékoztatás ide kattintva olvasható.

"Mennyi a tandíj és mit tartalmaz? Van állami hely?"

Az aktuális tandíjról a Képzés menüpont ad tájékoztatást. A tandíj tartalmazza az oktatáshoz kapcsolódó összes költséget, tehát az elméleti és gyakorlati órákon való részvételt, a gyakorlati órákra lovak biztosítását, a jegyzetoldalhoz való hozzáférést. A vizsgák és a záróvizsga díjmentes! Különeljárási díjak a Testnevelési Egyetem hatályos Térítési és Juttatási Szabályzatában foglaltak szerint alakulnak. 
A tandíj NEM tartalmazza a hallgatók utazási, szállás- és étkezési költségeit (a táborokra sem).
Sajnos állami keret a szakirányú továbbképzésekre egyelőre nem áll rendelkezésünkre. 

"Jogosult vagyok diákigazolvány kiváltására?"

Igen, a lovaskultúra oktató képzésen létrejött hallgatói jogviszony levelező tagozatos diákigazolvány igénylésére jogosít, melyet a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszeren keresztül intézhet a hallgató. 

"Korábbi tanulmányaim beszámíthatók a képzésen?"

Egyetemi leckekönyvvel és/vagy az adott tantárgy hitelesített tantárgyleírásával igazolva a korábbi tanulmányok beszámíthatók, a hallgató óralátogatási és vizsgamentességet kérvényezhet.
A tantárgybeszámítás tandíjcsökkenést NEM eredményez!

Maradt még kérdésed?

Add meg adataid, és a Lovassportok Csoport oktatásszervezője hamarosan felveszi veled a kapcsolatot.