Lovaskultúra oktató képzés

Célunk olyan széles látókörű, minőségi elméleti és gyakorlati tudással rendelkező lovas értelmiségiek kibocsájtása, akik főleg gyermekek és kezdők lovasoktatásában vesznek részt - akár iskolai keretek között is - megbízható, szakszerű és jól szervezett munkával. Az itt megszerzett ismeretek tökéletes alapot biztosítanak arra, hogy az Új Nemzeti Lovas Stratégiához kapcsolódva az iskolarendszerű lovaskultúra oktatás megteremtésében és kivitelezésében a lovaskultúra oktatók elsődleges szerepet tölthessenek be. Ezen kívül a lovaglás, mint rekreációs tevékenység szervezésében és vezetésében, lovastúrák vezetésében, és lovas létesítmények vezetőjeként, szaktanácsadóként is megállják helyüket. Ha az itt végzett hallgató mégis az élsportban szeretne tevékenykedni, erre is van lehetősége, ugyanis a Magyar Lovas Szövetség elismeri a Lovaskultúra oktató szakot az edzői regisztrációhoz szükséges szakmai végzettségként.


Képzési és kimeneti követelmények

Oklevélben megnevezett szakképzettség:
A szakirányú továbbképzés képzési területe:
A képzés időtartama:
Kontaktórák száma:
Tandíj félévenként:

Lovaskultúra oktató
Sporttudomány
4 félév
600 óra,
amelyből 160 óra gyakorlati lovasoktatás és lovaglás 
350.000.- Ft, melyre részletfizetés és diákhitel igényelhető

Elméleti és gyakorlati konzultációk

A konzultációk a szorgalmi időszakban négy alkalommal 3-4 napot vesznek igénybe félévente. Fő oktatási helyszínünk a Testnevelési Egyetem campusa, a gyakorlati órák nagy része az NKE Ludovika Huszár Lovardában kerül megrendezésre.

Táborok

Minden félévben 5-6 napos szakmai táborban, valamint a képzés alatt kétszer hagyományőrző táborban is részt vesznek a hallgatók.

Táborok fő helyszínei:

I. félévben: tanévkezdő tábor a Ludovika Huszár Lovardában (szeptemberben)
II. félévben: tavaszi tábor a Debreceni Lovasakadémián (májusban)
III. félévben: western- és fogathajtó tábor Soltszentimrén Szabó Pálnál és El Bronco Ranch-en (október elején)
IV. félévben: képzést záró tábor (májusban)

Hagyományőrző táborok:

II. félévben: lovasíjász tábor a Kassai Völgyben (2 nap júniusban, Kaposmérő)
IV. félévben: huszárhagyományok és lovastúra-vezetés tábor a Villám Lovaspanzióban (3 nap, Tapolca-Diszel, május végén-június elején)

További helyszínek:

A képzés színvonalát emeli, hogy a lovasterápia gyakorlat a Fóti Lovasterápiás Központban, a lóanatómia előadások az Állatorvostudományi Egyetemen kerülnek megrendezésre. A fentieken túl a Kincsem Parkba, Lezsák Levente birtokára, a Kajászó-Szentpéterpusztai Lovardába, és a kiskunhalasi Hirling József Lovasparkba szervezett terepgyakorlatok is az oktatás részét képezik. A táborok kiegészítéseként a Bábolnai Ménesbirtokon méneslátogatás és military gyakorlat, míg a Hortobágyi Mátai Ménesnél csikóshagyományok színesítik az oktatási tematikát.


FIGYELEM!

A Lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzés elvégzéséhez elengedhetetlen az

OTTHONI MUNKA!

A konzultációkon átadott ismeretanyagot, lovaglási feladatokat kiemelten ajánlott
edzői segítséggel, legalább heti rendszerességgel gyakorolni!


Záróvizsga

A Lovaskultúra oktató képzés komplex záróvizsga letételével zárul a tudományos igénnyel megírt szakdolgozat védése után.

A záróvizsga része a vizsgatanítás, valamint a szóbeli vizsga a négy félév anyagából. A záróvizsga sikeres teljesítése után a hallgató megszerzi lovaskultúra oktató végzettségét, amelyről kétnyelvű felsőoktatási oklevelet állít ki a Testnevelési Egyetem. 


Pillants bele hallgatóink életébe, és hagyd magad meggyőzni!