Lovaskultúra oktató képzés

Az oldalon megjelenő tartalom a Testnevelési Egyetem Lovassportok Csoportjának felügyeletével és jóváhagyásával készült.
Az aktuális tudnivalókért látogass el a szakcsoport hivatalos weboldalára: www.tf.hu/lovas

***

A Testnevelési Egyetem Lovaskultúra oktató képzésének célja olyan széles látókörű, minőségi elméleti és gyakorlati tudással rendelkező lovas értelmiségiek kibocsájtása, akik főleg gyermekek és kezdők lovasoktatásában vesznek részt - akár iskolai keretek között is - megbízható, szakszerű és jól szervezett munkával. Az itt megszerzett ismeretek tökéletes alapot biztosítanak arra, hogy az Új Nemzeti Lovas Stratégiához kapcsolódva az iskolarendszerű lovaskultúra oktatás megteremtésében és kivitelezésében a lovaskultúra oktatók elsődleges szerepet tölthessenek be. Ezen kívül a lovaglás, mint rekreációs tevékenység szervezésében és vezetésében, lovastúrák vezetésében, és lovas létesítmények vezetőjeként, szaktanácsadóként is megállják helyüket. Ha a végzett hallgató mégis az élsportban szeretne tevékenykedni, erre is van lehetősége, ugyanis a Magyar Lovas Szövetség elismeri a Lovaskultúra oktató szakot az edzői regisztrációhoz szükséges szakmai végzettségként.


Képzési és kimeneti követelmények

Oklevélben megnevezett szakképzettség:
A szakirányú továbbképzés képzési területe:
A képzés időtartama:
Kontaktórák száma:
Tandíj félévenként:

Lovaskultúra oktató
Sporttudomány
4 félév
600 óra,
amelyből 160 óra gyakorlati lovasoktatás és lovaglás 
350.000.- Ft, melyre részletfizetés és diákhitel igényelhető

Elméleti és gyakorlati konzultációk

A konzultációk a szorgalmi időszakban négy alkalommal 3-4 napot vesznek igénybe félévente. Fő oktatási helyszín a Testnevelési Egyetem campusa.

Táborok

Minden félévben 5-6 napos szakmai táborban, valamint a képzés alatt kétszer hagyományőrző táborban is részt vesznek a hallgatók.

Táborok fő helyszínei:

I. félévben: tanévkezdő tábor a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományörző Egyesület (szeptemberben)
II. félévben: tavaszi tábor a Debreceni Lovasakadémián (májusban)
III. félévben: western- és fogathajtó tábor Soltszentimrén Szabó Pálnál és El Bronco Ranch-en (október elején)
IV. félévben: képzést záró tábor (májusban)

Hagyományőrző táborok:

II. félévben: lovasíjász tábor a Kassai Völgyben (2 nap júniusban, Kaposmérő)
IV. félévben: huszárhagyományok és lovastúra-vezetés tábor a Villám Lovaspanzióban (3 nap, Tapolca-Diszel, május végén-június elején)

További helyszínek:

A képzés színvonalát emeli, hogy a lovasterápia gyakorlat a Fóti Lovasterápiás Központban, a lóanatómia előadások az Állatorvostudományi Egyetemen kerülnek megrendezésre. A fentieken túl a Kincsem Parkba, Lezsák Levente birtokára, a Kajászó-Szentpéterpusztai Lovardába, és a kiskunhalasi Hirling József Lovasparkba szervezett terepgyakorlatok is az oktatás részét képezik. A táborok kiegészítéseként a Bábolnai Ménesbirtokon méneslátogatás és military gyakorlat, míg a Hortobágyi Mátai Ménesnél csikóshagyományok színesítik az oktatási tematikát.


FIGYELEM!

A Lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzés elvégzéséhez elengedhetetlen az

OTTHONI MUNKA LÓVAL!

A konzultációkon átadott ismeretanyagot, lovaglási feladatokat kiemelten ajánlott
edzői segítséggel, legalább heti rendszerességgel gyakorolni!


Záróvizsga

A Lovaskultúra oktató képzés komplex záróvizsga letételével zárul a tudományos igénnyel megírt szakdolgozat védése után.

A záróvizsga része a vizsgatanítás, valamint a szóbeli vizsga a négy félév anyagából. A záróvizsga sikeres teljesítése után a hallgató megszerzi lovaskultúra oktató végzettségét, amelyről kétnyelvű felsőoktatási oklevelet állít ki a Testnevelési Egyetem. 


Pillants bele a hallgatók életébe, és hagyd magad meggyőzni!