"Válassz olyan hivatást, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod!"

Az oldalon megjelenő tartalom a Testnevelési Egyetem Lovassportok Csoportjának felügyeletével és jóváhagyásával készült.
Az aktuális tudnivalókért látogass el a szakcsoport hivatalos weboldalára: www.tf.hu/lovas 

***

Miért válaszd a Lovaskultúra oktató szakot?

A lovaskultúra oktatók, hasonlóan a testnevelő tanárokhoz, elsősorban nem a versenysport oldaláról közelítik meg sportágukat, hanem a mozgás és a természetközeli, aktív életmód népszerűsítésén keresztül. Célunk a társadalom szélesebb rétegeivel megismertetni  lovaskultúránkat, felélesztve az emberekben a ló szeretetét, igényt formálni a lovas tevékenységekre, és segíteni a lovas életformát választókat. Ez a képzés azoknak szól, akik nem egy-egy szakágban vagy speciális területen  szeretnének elmélyedni, hanem a lovassportok és a lovaságazat egészét kívánják átfogóan megismerni, és tudásukat átadni a jövő nemzedékének. 

Népszerűség, hitelesség, egyediség, gyakorlatiasság

A Lovaskultúra oktató képzés egységként tekinti a lovat és lovasát. Ennek érdekében a TF szellemiségéhez igazodva komplex anatómiai, élettani, edzéselméleti ismereteket nyújt a lovasról, mint sportoló emberről és sporttársáról, a lóról.

A jelenlegi lovas képzésekhez képest különösen magas színvonalú és nagy óraszámú neveléstudományi és sporttudományi modul megalapozza, hogy az itt végzett szakemberek hiteles és szakszerű oktatói, nevelői, lovasoktatói munkát végezzenek akár általános iskolai keretek között, vagy a közép- és felsőoktatásban.

Filozófia:

"Az eredményes elméleti oktatás csak a gyakorlattal együtt lehetséges, mert csak úgy tudunk beszélni valamiről, ha azt lóháton már megéreztük."

A képzés különlegessége, hogy tanórai keretek között folyik lovasedzés minden lovas szakágban és a feltörekvő lovassportokban, továbbá kötelező oktatási gyakorlat, valamint tájékozódási lovaglás és lovastúra-vezetési gyakorlat. Több ismeretkörből (pl.: futószárazás, lovastorna, díjlovaglás, díjugratás) minden félév végén gyakorlati lovas vizsgát is tesznek a hallgatók az elméleti vizsga mellett, a záróvizsga részeként pedig vizsgatanításon kell megfelelniük. Mindezek biztosítják, hogy az itt végzett szakemberek teljes körűen felkészültek legyenek kezdő és haladó lovasok oktatására, lovastúrák vezetésére egyaránt.

Ahhoz, hogy a Lovaskultúra oktató szakon végzett szakemberek saját lovas vállalkozásukat elindíthassák, a már meglévőt fejlesszék, vagy különböző állami-, egyesületi-, vagy magánszektorban működő szervezeteknél szakértői, szervezői, vezetői pozícióban elhelyezkedhessenek, a Lovaskultúra oktató szak széles körű általános és speciális menedzsment- és turisztikai ismeretek megszerzését biztosítja. 


Tanulj a legjobbaktól

A Testnevelési Egyetem egyike a világ legrégebben alapított testkulturális felsőoktatási intézményeinek. Egyszerre jellemzi a tradíciók megőrzése és az állandó változás, megfelelés a kor követelményeinek. A TF a legismertebb és legelismertebb a világon a magyar testkulturális felsőoktatási intézmények közül, és talán nincs olyan egyetem a világon, ahol ilyen jól ötvöződik az oktatói karban és a képzésben a sportszakmai gyakorlat és a sporttudomány.
Sehol máshol nincs annyi egykori és jelenlegi, kiváló sportoló és neves edző, mint a TF-en, akiktől a legtöbbet tanulhatják a hallgatók. Ennek köszönhetően a Lovaskultúra oktató szak a lovasélet és a sportszakemberképzés leghitelesebb és legelismertebb szakértőit tudhatja tanárai között!


Elismert lovas szakmai végzettség

A Testnevelési Egyetem a kétéves képzés sikeres elvégzéséről hivatalos, államilag elismert egyetemi diplomát állt ki magyar és angol nyelven, mellyel Magyarországon és külföldön is tudsz érvényesülni. Fontos tudni azonban, hogy az alapdiploma szintjét a szakirányú továbbképzések nem emelik (tehát a BSc alapvégzettséghez a lovaskultúra szak elvégzése nem ad MSc fokozatot). 

A lovaskultúra oktató végzettség számos lovas tevékenységre jogosít, a hatályos jogszabályok szerint is. Többek között iskolai lovaskultúra tanár, regisztrált lovasedző, túravezető, lovas szolgáltatóként felelős vezető is lehetsz, de akár egyetemi oktatóként, kutatóként, vagy szaktanácsadóként is elhelyezkedhetsz. 

Az a kapcsolati tőke, amelyre a képzés során szert teszel, egy életre megalapozhatja pályafutásodat. Végzett hallgatótársaink kétharmada ma már hivatásszerűen dolgozik a lovaságazatban, és érnek el sikereket a lovasélet különböző területein. Lépj a nyomdokukba!


Szakmai gyakorlat külföldön

Jól beszélsz idegen nyelveket és szívesen töltenéd a nyarat külföldön? Pályázz hallgatói mobilitásra, és töltsd a nyarat egy nem mindennapi szakmai gyakorlaton!

Külföldi szakmai tapasztalat megszerzéséhez ezen a szakon is elérhető az ERASMUS+ pályázat, melyhez folyamatosan építjük ki nemzetközi kapcsolatainkat Európában elérhető lovas képzőhelyekkel és egyetemekkel. Emellett pályázhatsz általad választott gyakorlati helyre is!


Továbbtanulás

TDK, PhD, TF kutatólabor - Van egy jó kutatási témád? A Testnevelési Egyetem megadja hozzá a szervezeti keretet!

A lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzés elvégzése után egyetemi/MSc/MA végzettséggel rendelkező hallgatóink részére lehetőség nyílik a Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájában Lovaskultúra altémában továbbtanulni a doktori fokozat megszerzésére.  .

A fentieken túl végzett hallgatóink közül néhányan a lovasterápia, a lótenyésztés, és az élsport területein is tevékenykednek. Az ezekhez szükséges speciális képzésekhez is remek alapot nyújt a lovaskultúra oktató végzettség!


"Szellemet, erkölcsöt, erőt egyesíts!"

A TF zászlajára hímzett jelmondatunkat a Lovaskultúra oktató szakon is irányadó értéknek, erkölcsi útmutatásnak tekintjük.

Ha a Lovaskultúra oktató szakot választod, bekerülsz egy olyan összetartó közösségbe, ahol

  • a hallgatók és az évfolyamok segítik egymást, közös nyelven beszélnek és tesznek közös célokért;
  • a TF legjobb, nemzetközi szinten elismert tanáraitól, és a magyar lovasélet élvonalbeli szakembereitől sajátíthatod el a tudást;

  • a hallgatói igényeket figyelembe véve folyamatosan fejlesztik a képzést, és a szak elvégzése után is van lehetőséged a szakcsoport által szervezett eszmecserékre, továbbképzésekre, klubnapokra járni;

  • a volt oktatóid kollégának tekintenek és bizalommal fordulhatsz hozzájuk bármilyen kérdésben.


Jelentkezz a képzésre!

Felvételi követelmények:

  1. Felsőfokú végzettséget igazoló diploma bármilyen tudományterületen
    (hagyományos/BSc-BA/MSc-MA)

  2. A felvételi vizsgán az A1-es díjlovagló feladat korrekt bemutatása

  3. Házi- vagy sportorvos által igazolt, lovagláshoz megfelelő fizikai és egészségi állapot

Jelenkezés menete:

A Lovaskultúra oktató szakra jelentkezni a határidőre leadott, szabályosan kitöltött jelentkezési lappal és orvosi igazolással lehet. A jelentkezési lap mellé kérik csatolni az alapdiploma másolatát.

A jelentkezés postai úton a Lovassportok Csoport címére, vagy aláírással szkennelve a lovaskultura@tf.hu e-mail címre küldve is beadható!

Jelentkezési határidő: 2021. május 31.
Felvételi vizsga: 2021. június 9. szerda
Pótfelvételi vizsga: 2021. augusztus

A pótfelvételi vizsgán azok is részt vehetnek, akiknek a felvételi vizsga nem sikerült!